Hva jeg synes om Your Name (ingen spoilere)

Én av tingene som gjør at jeg virkelig liker anime, eller japansk historiefortelling generelt, er at fortellingene ofte tar retninger jeg ikke kan forutse. Your Name er en sånn film.

Den starter som en typisk fortelling om en tenåringsgutt og en tenåringsjente som bytter kropp. Vi har alle sett flere Hollywood-produksjoner omkring temaet før, og det er som regel alltid enkel moro. Du vet, Freaky Friday, Hot Chick og 17 Again ...

Hvis du er som meg når du ser sånne filmer, ler du nok noen ganger, men du er ikke veldig stolt at deg selv etterpå.


Mitsuha sammen med vennene sine. Teshigawara, gutten i bildet, er en kvalitetsfyr. Prøv å kjenne igjen alle spillkonsollene han har på rommet sitt, når du ser filmen!

Det er lett å gå i fella og tro at Your Name er noe av det samme, men, damer og herrer, Your Name er noe helt annet. Vi får riktignok se den mannlige hovedperson Taki leke med puppene sine hver gang han våkner som Mitsuha, og jeg koste meg veldig med hvordan lillesøster Yotsuha, som blir vitne til dette hver morgen, etter hvert aksepterer oppførselen til søsteren sin, men der stanser også likheten. Your Name er nemlig en film som plutselig utvikler seg til noe langt større, og som til slutt vekker sterke, ekte følelser.

Tråder, unge mennesker, drømmer, liv og kjærlighet

Mitsuha og Yotsuha bor i den lille landsbyen Itomori og bruker kveldene på å veve sammen med bestemoren sin. Mens de arbeider, snakker bestemoren om hvordan alt i universet henger sammen, som trådene i en vev. Men Mitsuha trives ikke så godt i Itomori og drømmer om å flytte til Tokyo.

Taki går på skole i Tokyo og jobber som servitør på en fin restaurant om kveldene.

Plutselig en morgen våkner altså disse i den andres kropp. Begge nekter å akseptere at de faktisk har byttet kropp. I stedet tror de at de drømmer, og dagen derpå er alt glemt og de er seg selv igjen. Men identitetsbyttene fortsetter, og etter hvert forstår de at det de opplever, er virkelig. De begynner å skrive en dagbok som den andre kan lese, for å fortelle hva de har gjort. På den måten utvikles et helt unikt bånd dem i mellom, og de begynner å lengte etter å møte hverandre. Men én dag dukker en komet opp på himmelen, og noe uventet skjer.


Fin komet!

Hva som har skjedd skal jeg ikke røpe her, men fra dette punktet av blir historien mystisk og veldig engasjerende. Your Name kommer også inn på hvor viktig hukommelsen er for identiteten vår, og at det noen ganger er nødvendig med ungdommelig naivitet for å utføre viktige oppgaver.

Mest av alt lærer lærer Your Name oss at liv er viktigere enn kjærlighet, men bare fordi livet er en forutsetning for kjærligheten.

Jeg satt med gåsehud og klump i halsen gjennom siste del av filmen.

Your Name har premiere 28. april. Traileren ser du her.

#anime #yourname #film #kino #kiminonawa #manga #tegnefilm #barnefilmfestivalen

Én kommentar

André

27.04.2017 kl.13:55

Måtte se denne på din anbefaling. En helt ukjent tittel for meg, det må jeg si. Jeg må si det var veldig mange flotte scener, god musikk og veldig overraskende vendinger som skjedde. Likte filmen godt.

Skriv en ny kommentar

hits